Solliciteren is elkaar leren kennen

0
459

Je hobby’s vermelden in je cv?

Trek je binnenkort definitief de schooldeur achter je dicht en ben je op zoek naar een eerste job? Samen met de specialisten bij PwC en Colruyt Group zetten we op een rijtje hoe je je droomjob te pakken krijgt. Ben je iets minder groen achter de oren? Geen nood, het advies en de tips zijn evenzeer geldig voor wie op zijn cv ook een hoofdstuk werkervaring kan toevoegen.
TEKST: Timothy Vermeir

Bij PwC – elk jaar starten hier vele juniors in de afdelingen business consulting, tax, audit, finance … – merkt men dat niet iedere young graduate een motivatiebrief toevoegt aan zijn cv. Dat is ook niet noodzakelijk, klinkt het hier. “Behalve,” zegt recruiter Laura Van Camp, “als je solliciteert voor een functie die niet het logische gevolg is van je studies – als je TEW optie marketing studeerde en voor een job in audit kiest, bijvoorbeeld.”

Haar collega Mies Ubachs vult aan: “Een motivatiebrief kan helpen om dingen extra uit te leggen. Je kunt jezelf daarin verkopen, maar dan niet met de dingen die ook al duidelijk uit je cv blijken. Nu, het is vooral belangrijk wanneer er veel meer kandidaten zijn dan vacatures. In het algemeen zullen we kandidaten bij twijfel eerder wél uitnodigen dan niet, net omdat we op basis van het cv van die young graduates weinig beslissingen kunnen nemen.”

Je hobby's vermelden in je cv? Dat kan nuttig zijn. Bij PwC is het hebben van meerdere verantwoordelijkheden een plus, omdat het toont dat je veel hooi op je vork kunt nemen én dat je kaas hebt gegeten van timemanagement, zo klinkt het hier.

Of zoals Eline Vernou van Colruyt Group het zegt: “Wanneer je vermeldt wat je naast je studies allemaal deed, zorg er dan voor dat er een link is met relevante competenties. Ben je trainer van jonge voetballertjes, dan kun je de link maken met het aansturen en motiveren van een team. We kijken daar wel naar.” Maar tegelijk merkt ze op dat je lijst van hobby's een houdbaarheidsdatum heeft: hoe meer professionele ervaring je hebt, hoe minder relevant dergelijke dingen worden. Ben je al tien jaar aan de slag, dan brengt die zeven jaar als chiroleider maar weinig extra waarde aan in je cv.

 

Weet waarvoor je solliciteert

De grootste kemel die je als sollicitant kunt schieten, is niet goed op de hoogte zijn van de onderneming en de functie waarvoor je solliciteert. Laura Van Camp: “Als je voor audit komt solliciteren, heb je op zijn minst een idee van wat een auditor doet. Informeer je – en dat houdt meer in dan opzoeken in je cursus wat de definitie is. Je moet op zijn minst nagedacht hebben over wat de job inhoudt.”

Dat is ook de tip die ze bij Colruyt Group geven. Verantwoordelijke voor rekrutering en selectie Ilse Bellemans: “Wanneer je wilt solliciteren, ga dan praten met mensen die voor de onderneming werken, vraag wat ze doen, wat hen erg bevalt, maar ook wat minder is. Vaak staat er bij een vacature ook een contactpersoon voor extra informatie vermeld: bél naar die man of vrouw en stel je vragen vóór je solliciteert. Je weet dan beter of een job en bedrijf je wel liggen én je staat sterker in je schoenen omdat je veel beter op maat van de vacature kunt solliciteren.”

En op maat solliciteren is de boodschap. “We blijven het tijdens de sollicitatietrainingen benadrukken: zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en je cv persoonlijk zijn”, klinkt het bij Eline Vernou. “Dat betekent dat ze specifiek geschreven zijn voor de organisatie én de functie waarvoor je solliciteert. En dat gaat ook over de vorm: wanneer je solliciteert voor een grafische functie in een marketingafdeling, dan kan je een erg origineel cv maken, maar als je reageert op een vacature in een financiële afdeling, is dat anders.”

 

Jezelf zijn

Nadat je cv en eventueel ook je brief is doorgenomen door de rekruteringsdienst, krijg je als sollicitant een uitnodiging voor de rest van het proces. Bij Colruyt Group zijn er in die laatste rechte lijn telkens een aantal stappen die je moet doorlopen: een gesprek met iemand van de selectiedienst die de algemene competenties in kaart brengt, een aantal tests en proeven in functie van de beoogde job, een gesprek met de aanwervende manager.

Bij PwC krijgen young graduates een uitnodiging voor een van de selection days, een intensieve dag met gesprekken, tests en een groepsdiscussie. “Daar gaan wij observeren hoe kandidaten zich gedragen in een groep, wanneer er stress is, wanneer ze uit hun comfortzone worden gehaald”, zegt Mies Ubachs. “We geven een interne case en de groep, waarin iedereen een eigen rol heeft, moet samen tot een oplossing komen.” Wie aan het einde van de dag nog altijd in the running is, heeft een laatste gesprek met een director of partner die, afhankelijk van het departement, zelfs meteen een aanbod kan doen.

Of je je kunt voorbereiden op de selectieprocedure? “Tracht uitgerust te zijn, want het is een zware, intensieve dag”, klinkt het bij Laura Van Camp. “En het is misschien een cliché, maar het is nu eenmaal belangrijk: zorg ervoor dat je jezelf bent tijdens zo'n discussie. Als je niet jezelf bent, valt dat op. We appreciëren het niet als je een rolletje speelt.” Al moet je ook niet overdrijven in dat 'jezelf zijn', vult Mies Ubachs aan: “Je mag niet vergeten wat de context is. Hoe vriendelijk we ook zijn en hoe informeel de conversatie ook is tijdens de lunch, blijf professioneel. Maak geen ongepaste grappen en vertel geen heldenverhalen over het weekend.” Als je bij ons aan de slag gaat, moet je je bij klanten ook steeds bewust zijn van de professionele context.”

 

Nog meer tips

Ook bij Colruyt Group hebben ze tips voor sollicitanten. “Denk na over jezelf! Wat zijn je sterke kanten? Wat zijn je competenties? Voor wie al wat stage heeft gelopen, is het gemakkelijker om op die vraag te antwoorden dan iemand die een meer theoretische opleiding heeft gehad”, zegt Eline Vernou. “We geven de raad aan studenten om na te denken over wat ze leuk vonden tijdens groepswerken en wanneer ze zich minder op hun gemak voelden. Ga feedback vragen aan medestudenten, aan vrienden.” Dat pas je dan tijdens het gesprek toe op de concrete vacature: maak de link tussen je eigen competenties én wat er verwacht wordt.

Eline Vernou: “We zorgen ervoor tijdens een gesprek dat mensen kunnen tonen wie ze zijn, ook al kennen ze misschien het woord 'competentie' niet heel goed. Dat is onze job als recruiter. En – dat is belangrijk – het moet niet allemaal perfect zijn. Wees jezelf en durf ook te zeggen waar je niet goed in bent. Zo zeg ik het ook tijdens de trainingen: een sollicitatiegesprek is een kennismaking tussen twee partijen die elkaar moeten leren kennen. Pas als alles duidelijk is, kunnen zowel de kandidaat als de onderneming de juiste beslissing nemen.”

 

www.facebook.com/werkenbijcolruytgroup

twitter.com/colruytgroup

facebook.com/PwCBelgium

linkedin.com/company/pwc_belgium

 

 

 

 

 

 

 

TEKST: Timothy Vermeir