Strijd om de sollicitant

0
752

ICT-manager als duobaan

Het is al lang aangekondigd, maar nu is het echt zo ver. De war for talent is volop losgebarsten. MARK overlooopt enkele gegeerde profielen op de arbeidsmarkt, van IT’ers en ingenieurs tot technici. We kijken hoe bedrijven zich vandaag wapenen om ten strijde te trekken en schaars talent aan zich te binden. Van het zelf opleiden van medewerkers tot het splitsen van knelpuntberoepen, zoals bij A.S.Adventure.
Tekst: William Visterin

Toen ze bij winkelketen A.S.Adventure onlangs hun group ICT-manager moesten vervangen, werden niet één maar twee ICT-managers aangesteld. Twee uit eigen huis. Een antwoord op de schaarste aan talent? “Ja, ook wel. Maar vooral om eigen mensen een kans te geven.”

In ICT duiken af en toe weleens duistere afkortingen op. Dat is in de functiebenaming van Stijn De Coen niet anders. Hij is namelijk group ICT-manager sysops, waarbij dat laatste staat voor systems operations. “Ik sta als manager in voor de infrastructuur, zoals servers en netwerken”, vertelt Stijn, die intussen al vijf jaar bij A.S.Adventure werkt. “Ik ben er begonnen bij de helpdesk, waar ik onder meer de telefoontjes deed met vragen vanuit de winkels”, vertelt hij. Daarvoor was hij achtereenvolgens admin bij een logistiek bedrijf en softwareconsultant.

Jarenlang had A.S.Adventure een algemene group ICT-manager die het hele ICT-speelveld overzag en jaren ervaring had. “Toen die positie enkele maanden geleden vrijkwam, heeft men ervoor gekozen om deze functie te splitsen. De schaarste aan IT-managers op de markt, speelde een rol. Maar omdat het takenpakket erg breed was geworden, was het ook beter om die taken te splitsen. Bovendien wilde A.S. twee van haar eigen en jonge mensen de kans geven om door te groeien. Ik vond dat best knap dat ze dat durfden”, stelt Stijn.

Tandem

Sinds enkele maanden werkt Stijn dus als tandem met zijn collega. “We hebben elk onze verantwoordelijkheden, maar zijn goed op de hoogte van elkaar. Indien nodig vervang ik mijn collega, en omgekeerd. We kennen elkaar al vijf jaar en vullen mekaar goed aan.”

Aangezien A.S. opereert als Europese groep zijn beide functies dus ook Europees. “In landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben we een plaatselijke IT-afdeling die ook onder ons valt”, zo vertelt hij. Een behoorlijke verantwoordelijkheid dus, voor de twee jonge dertigers.

De logische vraag: wie is de baas? “Allebei”, zo zegt Stijn lachend. “We opereren als tandem en staan constant in verbinding. Als ik in Londen een vergadering heb waar mijn collega niet bij kon zijn, hang ik bij wijze van spreken ’s avonds in mijn hotelkamer al aan de lijn om te overleggen wat een mogelijke impact van beslissingen op zijn deel zal zijn”, vertelt hij.

Samen in bureau

ICT is bij A.S.Adventure een heel grote afdeling. “Wij zorgen samen voor de infrastructuur en de support. Maar we hebben daarnaast ook een team van ontwikkelaars. En ook nog collega’s die bijvoorbeeld businessanalist zijn. Van de zestig collega’s die met ICT bezig zijn, zitten er een kleine vijftien in ons team.”

Feit is wel dat ICT ook bij A.S. de voorbije jaren alleen maar belangrijker is geworden. Dat uit zich ook in het aantal IT’ers. “Toen ik hier vijf jaar geleden begon, waren we op de totale IT-afdeling met acht à tien mensen. We konden elke vrijdag nog met z’n allen in het bureau van onze manager vergaderen voor de wekelijkse stand van zaken. Daar zouden we vandaag met z’n allen al lang niet meer binnen geraken.”

Tekst: William Visterin