Tafel, bed én bedrijf

0
478

Hoe run je als koppel samen een bedrijf?

Vijf jaar geleden stapten ze heel toevallig samen bij dezelfde werkgever binnen om aan een nieuwe job te beginnen. Er ontstond meteen een band … Van het een kwam het ander: Tobias Verbruggen en Marlies Vandyck zijn man en vrouw én begonnen samen een nieuwe onderneming. Maar kun je werk en privé helemaal samen laten lopen?
TEKST: Kurt Meers

“Het was een speling van het lot die ervoor zorgde dat Marlies en ik ongeveer op dezelfde dag aan de slag gingen bij Voka Kamer van Koophandel Limburg. We kenden elkaar eigenlijk niet, ook al hadden we blijkbaar een jaar in dezelfde aula gezeten tijdens onze studies in Leuven”, aldus Tobias.  Op het werk sloeg de vonk wel over. “We zijn bij Voka inderdaad een koppel geworden, maar wisten privé en werk goed te scheiden. Dat ging vrij natuurlijk. Voor een aantal projecten moesten we samenwerken en dat verliep uitstekend. Het is niet zo dat we bijvoorbeeld tijdens de middagpauze elkaars handje gingen vasthouden (lacht). Ik denk niet dat de collega's onze relatie als storend hebben ervaren."

Zachte hand

Na vier jaar ging Tobias in op een jobaanbieding bij pr-bureau Influarté in Sint-Truiden. "Amper enkele maanden later solliciteerde Marlies voor een baan bij zusterbedrijf Idearté, waardoor we opnieuw in hetzelfde gebouw gingen werken", vertelt Tobias. "Er waren tal van projecten die we in teamverband moesten aanpakken. Als coördinator moest Marlies mij aansturen. Zo kreeg ik af en toe instructies om iets aan te passen, maar dat deed ze altijd met zachte hand."

Thuis werd er regelmatig doorgeboomd over het werk. "Wij vinden dat heel normaal. Bij andere koppels is het ook zo dat ze een uitlaatklep nodig hebben en tegen hun partner vertellen over ervaringen op het werk. Dan is het natuurlijk gemakkelijk als de andere weet waar het over gaat. We zien het eerder als een voordeel om elkaar te kunnen steunen en coachen."

Afgelopen zomer zijn Marlies en Tobias getrouwd. En ook professioneel werden de banden strakker aangehaald door de oprichting van hun eigen bedrijf: communicatiebureau HiPPO communicatie & design, dat zopas van start ging. "We wisten dat we ook zakelijk een perfecte tandem kunnen vormen. Qua competenties en persoonlijkheid vullen we elkaar goed aan.”

Gevaren

Tobias en Marlies zijn wel op hun hoede voor de gevaren van de combinatie werk-privé. "We horen vaak van vrienden, zeker als ze kinderen hebben, dat ze momenten moeten plannen om samen als koppel iets te doen. Bij ons is dat omgekeerd. Wij plannen activiteiten afzonderlijk om te zorgen dat we niet altijd op elkaars lip moeten leven. Ik ga zelf een aantal keer per week voetballen, en Marlies doet ook aan sport. Of we gaan apart iets drinken met vrienden. Ik denk niet dat we tegenwoordig twee avonden per week samen in de zetel zitten. Voor ons is dat de ideale formule."

 

 

 

TEKST: Kurt Meers