Talent zelf opleiden

0
712

Geen voorkennis, toch aan de slag

“Ons opleidingscentrum is een concreet antwoord op de schaarste op de arbeidsmarkt”, stelt Bart Den Tijn. Bart is verantwoordelijk voor het Operations Training Center bij UNILIN, onder meer bekend van Quick-Step-laminaat. “Wij zoeken heel wat technische profielen en die zijn schaars op de markt, dus zorgen wij zelf voor opleiding.”
Tekst: William Visterin

In de top tien van knelpuntberoepen van VDAB staan negen technische beroepen. Technische profielen zijn gegeerd, de vraag is groter dan het aanbod. Niet verwonderlijk dus dat bedrijven op zoek gaan naar alternatieven. Bij UNILIN komen nieuwkomers zonder of met beperkte technische kennis terecht in het Operations Training Center. Daar krijgen ze een doorgedreven technische opleiding.

Opleiding op maat

“Vooral voor productie werven wij mensen aan zonder relevante ervaring of diploma”, vertelt Bart Den Tijn. “Zodra zij bij UNILIN binnen komen, starten ze met een opleiding van twee tot vier maanden. De opleiding is op maat: de duurtijd en de inhoud hangen af van de persoon zelf en van de functie-inhoud.”

Honderden aanwervingen per jaar

“Jaarlijks werven wij 180 à 200 arbeiders aan voor onze Belgische sites”, vertelt Steven Buysse, ‎talent acquisition partner bij UNILIN. “Daarvan is zo’n 70 à 80 procent voor productie. Een groot deel van deze nieuwe collega’s heeft geen of amper ervaring of voorkennis. Zij worden vooral aangeworven op basis van hun motivatie en de fit met UNILIN. De functiespecifieke kennis die zij ontberen, wordt bijgeschaafd door onze interne trainers in het Operations Training Center. Deze trainers hebben een fulltime opdracht als opleider. Wij werven zeer breed aan. Zo startten al mensen met een achtergrond in de horeca, bouwsector enzovoort.”

“Iets minder breed kunnen we gaan bij het aanwerven van techniekers. Hier verwachten wij wel een minimale voorkennis van onder meer elektriciteit, pneumatiek en mechanica. Die voorkennis kan verder uitgebreid worden in het Operations Training Center.”

Jaarlijks twintig stagairs

UNILIN heeft daarnaast een intense samenwerking met scholen, en zeker ook met technische scholen uit de omgeving. “Wij krijgen hier elk jaar heel wat studenten over de vloer voor bijvoorbeeld een workshop of voor een bedrijfsbezoek”, aldus Steven (links op de foto, naast Bart). “Daarnaast hebben wij jaarlijks gemiddeld 15 à 20 technische stagairs, vanuit alle richtingen van TSO en BSO tot hoger onderwijs. Heel vaak gaan die stagairs later ook bij UNILIN aan de slag. De samenwerking met scholen is voor ons een belangrijke schakel binnen rekrutering."

unilin

 

Tekst: William Visterin