Tien geboden voor het reizen

0
927

Boek ‘Pinnen in Mongolië’

In haar boek ‘Pinnen in Mongolië’ geeft Lieseth Rasker tips, adviezen, do’s en dont’s voor je volgende reis.
Tekst: William Visterin

En die reis mag best avontuurlijk, want backpakken is, volgens haar, niet alleen voor avontuurlijke pubers of mediterende veertigers. “Drie weken kunnen in Europa ook al heel avontuurlijk zijn. Je hoeft niet meteen vijf maanden in de Rimboe.”

Het boek van Rasker laat zich samenvatten in heel wat simpele reis-basisprincipes. We onthouden alvast deze tien geboden voor je volgende reis.

1. Neem minder mee

Want je hebt veel minder nodig dan je denkt. “Pak in voor een trip van maximaal zeven dagen”, klinkt het. “Het is makkelijker om onderweg een wasserette te vinden of handwasje te doen dan om een overdaad aan spullen mee te sleuren.”

2. Check nooit waardevolle spullen in

Alles wat je incheckt mag in theorie kwijtraken. Althans: zorg ervoor en pak zo in dat zo’n scenario geen ramp hoeft te zijn. Paspoort, geld, betaalkaarten en elektronica stop je dus in je handbagage.

3. Weet ten allen tijde waar je paspoort is

“Eigenlijk is je paspoort het enige wat je niet mag kwijtraken. Zorg voor één vaste plek en hou hem daar altijd. Vaak wordt ook aangeraden om een foto te nemen van je paspoort. Just in case of emergency.

4. Je hoeft niet alles te zien

Simpelweg omdat je niet alles kúnt zien. “Ga liever later nog eens terug naar dezelfde plek, dan dat je ontzettend gehaast door het hele land racet.”

5. Stel je open voor anderen

Niet alleen voor medereizigers, maar ook (en vooral) voor lokale mensen die je buiten je ho(s)tel ontmoet. “Vaak maken kleine ontmoetingen een grote indruk”, schrijft de auteur.

6. Je moet niets

“Ben je net als ik niet de grootste fan van nationale musea vol stenen, potjes en scherven? Lekker niet naartoe gaan”, raadt Lieseth Rasker aan in haar boek. “Trek je vooral niet al teveel aan van mensen die zeggen dat je dit of dat absoluut moet gezien hebben. Jij moet helemaal niets.”

7. Wees geen lul

“Geen lul zijn is eigenlijk heel gemakkelijk”, vindt de auteur. Gooi geen rommel op straat, maak geen dingen kapot, hou rekening met mensen in je hotel of slaapzaal en pas je aan waar nodig. “Vergeet nooit dat jij de gast bent.”

Ook dieren zijn er niet voor je vermaak. “Als dieren er wél zijn om je te vermaken, dan zijn ze onder gruwelijke omstandigheden zo tam gekregen dat ze dat toestaan. Doe ook hier onder geen enkel beding aan mee.”

8. Don’t do drugs

Terwijl we in Nederland (of België) misschien zijn opgegroeid met een vrij losse omgang met drugs, in de rest van de wereld denken ze daar heel anders over.  “Experimenteren hoort erbij, maar niet in het buitenland”, klinkt het. “Je krijgt geen boete of waarschuwing, maar je komt gewoon direct in de bak terecht.”

9. Wachten hoort erbij

Zodra je iets met visa moet regelen, een grens oversteken, bier bestellen bij een ogenschijnlijk rustig strandtentje of treinkaartjes kopen: heel vaak is het wachten geblazen. “Leg je erbij neer in plaats van he ontzettend druk te maken over iets waar je toch geen invloed op hebt”, stelt ze. “Neem een boek mee, kijk om je heen. Aan elke rij komt ooit een eind.”

10. Uiteindelijk komt het altijd goed

Reizen is niet altijd even leuk. “Het leven is geen aaneenschakeling van hoogtepunten.” En dat geldt dus ook niet voor je reis. Maar ook al gaat alles mis en heb je er grandioos de pest in: uiteindelijk komt alles altijd goed. En als het niet meteen goed komt, dan vast later wel”, schrijft ze. “Het is heel fijn om dat in je achterhoofd te houden, want het houdt je rustig. En zolang je rustig blijft, kun je helder nadenken en beslissingen nemen.”

pinnen

Liesbeth Rasker, Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken, Uitgever: Nijgh & van Ditmar, ISBN: 9789038804668, mei 2018, 272 pagina”s

Tekst: William Visterin