Tien jobs die tien jaar geleden nog niet bestonden

0
1501

Van app ontwikkelaar tot Uber chauffeur

2008 lijkt nog niet zo erg lang geleden, maar een aantal technologieën en gebruiken waren toen nog veraf. Getuige deze jobs die tien jaar geleden niet (echt) bestonden en vandaag very big zijn.
Tekst: William Visterin

1.           Appontwikkelaar

Voor de lancering van de iPhone in 2007 hadden we nog niet gehoord van ‘apps’. Plots was het een onmisbaar deel van je smartphone-ervaring. Android bleef niet lang achter en sprong ook op de app-kar. Hierdoor was er plots nood aan wel heel specifieke ontwikkelaars. Vandaag telt de iOS app store meer dan 2 miljoen apps, Android bijna 4 miljoen.

2.           Uber-chauffeur

Taxibedrijf Uber is kind van de share-economie en de smartphone. Het bedrijf bestaat van 2009, maar groeit pas vrij recent. Alleen al in de stad New York zijn er vandaag 65.000 Uber-chauffeurs. Parallel met dit nieuw beroep zijn er bezorgers van nieuwe diensten zoals Deliveroo en Uber Eats.

3             Datascientist

Het aantal digitale data neemt jaarlijks fors toe. Daarom is er nood aan mensen die grote hoeveelheden data analyseren en verwerken op een professionele manier.

4.           Socialmediamanager

Naast het toenmalige Netlog en MySpace was er in 2008 nog niet veel dat deed denken aan sociale media. Pas in 2006 raakte Facebook openbaar. Instagram werd in 2010 gelanceerd. Sociale media hebben een hoop teweeggebracht. Er was plots nood aan een strategie en dus aan een socialmediamanager of digitalmediamanager.

5.           Duurzaamheidsmanager

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid en stellen hiervoor een sustainability manager of duurzaamheidsmanager aan. Die stelt dan een strategie en richtlijnen op om het bedrijf duurzame manier te laten functioneren. Mooi voorbeeld is retailketen Lidl met een sustainability manager die ervoor bij het WWF aan de slag was.

Extra: waren er tien jaar geleden ook niet (echt):

6. YouTube-contentcreator

YouTube bestond al, maar is vandaag veel diverser qua aanbod. Bedrijven hebben er hun kanalen en vloggers lokken er kijkers.

7. Technici zelfrijdende auto’s

Zowel Google en Tesla als de meeste andere autofabrikanten experimenteren ermee. De toekomst van de zelfrijdende auto hangt af van gespecialiseerde ingenieurs, technici, softwareontwikkelaars en verkeersspecialisten.

8.   Cloudspecialist

Pas tien jaar geleden brak de cloud door, een manier om software en hardware elders te huisvesten. Vandaag zijn er cloudmanagers, cloudingenieurs, cloudstrategen en cloudevangelisten.

9. Millennialexpert

De millennials zijn de arbeidsmarkt volop aan het betreden. Daarom zijn er experts die praten met deze profielen of hun (toekomstige) werkgevers er advies over geven.

10.Droneoperator

Drones winnen enorm aan populariteit en worden volop ingezet. Steeds meer bedrijven beschikken vandaag over een (gediplomeerd) droneoperator.

Tekst: William Visterin