Tom werkt in het satellietkantoor

0
698

Telewerken in een waterzuiveringsinstallatie

Tom Baetens is technisch administratief medewerker bij Aquafin en werkt er 80 procent. “Gemiddeld werk ik twee dagen per week in het hoofdkantoor in Aartselaar, en twee dagen in het satellietkantoor De Zuiderpoort in Gent”, vertelt hij. ​Bij Aquafin kan je overigens ook telewerken op een waterzuiveringsinstallatie

Als vakbondsafgevaardigde van BBTK-ABVV zorgt Tom in overleg met de werkgever mee voor een goed beleid rond work-life balance en mobiliteit.

Naast Gent biedt Aquafin zijn medewerkers nog twee andere satellietkantoren, in Leuven en Herentals. Medewerkers mogen er structureel werken, bijvoorbeeld op een vaste dag in de week en dit zo zelfs laten vastleggen in hun arbeidsovereenkomst. Dit alles in overleg met leidinggevenden en in functie van teamplanning “Het is een luxe om zo dicht bij huis te kunnen werken”, vindt Tom, afkomstig uit het Gentse en al 22 jaar bij Aquafin aan de slag.

De winst in verplaatsingstijd is voor velen het grote voordeel van het telewerken, al gaat het bij Tom niet om autokilometers. “De eerste vijftien jaar deed ik aan carpooling. Intussen heb ik mijn wagen weggedaan. Nu ga ik naar het hoofdkantoor met de trein en de plooifiets. Ik ben evengoed een uur onderweg dan wanneer ik met de auto zou komen, maar het is beter voor het milieu (practice what you preach), ontspannend en gezond.”

Thuiswerk

Thuiswerken is bij Aquafin ook perfect mogelijk, maar dat doet Tom zelden tenzij in combinatie met een halve dag verlof. Ook omdat de fietsafstand naar het satellietkantoor slechts tien minuten bedraagt. “We hebben in dat kantoor ook genoeg faciliteiten. Via videoconferencing kunnen we vergaderen met de collega’s uit het hoofdkantoor. En mijn laptop is uitgerust met een Cisco Jabber en WebEx zodat ik er ook mee kan telefoneren. Alles is vandaag digitaal, een groot verschil met twintig jaar geleden.”

Sinds kort is er ook meer aandacht voor het stille werk. “Vroeger was het in het satellietkantoor één grote open ruimte. Dankzij de inspraak van de werknemers zelf, is het kantoor volledig opnieuw ingericht met aangepaste stille ruimtes. Het is best mooi gedaan.”

-> Voordeel: snelle verplaatsing, nieuwe collega’s ontmoeten in satellietkantoor

-> Telewerkritme: twee dagen per week in satellietkantoor van Aquafin in Gent

​Bij Aquafin kan je ook telewerken op een waterzuiveringsinstallatie

Met een werkgebied in heel Vlaanderen en veel collega’s op de baan, zet Aquafin hard in op plaatsonafhankelijk werken. Medewerkers hoeven niet elke dag naar het hoofdkantoor in Aartselaar, maar kunnen, behalve op drie satellietkantoren, ook terecht op dertien ‘flexplekken’: werkplaatsen op dertien waterzuiveringsinstallaties verspreid over Vlaanderen die uitgerust zijn met bureaus, netwerkaansluiting enzovoort. Ook vergaderingen kunnen daar plaatsvinden.
Dit soort telewerk past ook in de mobiliteitsdoelstellingen van Aquafin, in haar beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen én als bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering.   

 

Tekst: William Visterin – Foto: Ivan Mervillie