Karel is verpleegkundige en assistent-scheidsrechter in eerste klasse

0
1015

Topsporters vind je overal

Topsport combineren met je werk. Hoe gaat dat? We vroegen het aan enkele toppers, elk in hun tak van sport. Zo ook aan Karel De Rocker, assistent-scheidsrechter in eerste klasse.

Tekst: William Visterin

Eigenlijk heeft Karel De Rocker twee – heel erg verschillende – jobs. Als een van de betere lijnrechters (officieel: assistent-scheidsrechters) in ons land, leidt Karel sinds 2012 mee voetbalwedstrijden in eerste klasse, en sinds vijf jaar ook internationaal in de Champions League of Europa League. “Jaarlijks ben ik tien à twaalf keer naar het buitenland voor voetbalwedstrijden”, vertelt hij. “Per wedstrijd ben je telkens drie dagen van huis weg, altijd op weekdagen.”

Tegelijk werkt hij als verpleegkundige al twaalf jaar bij UZ Leuven. Maar het werd steeds moeilijker om zijn activiteit als assistent-scheidsrechter te combineren met zijn job als operatieverpleegkundige. “Zes jaar geleden ben ik dan deeltijds beginnen te werken. Eerst 80 procent en vandaag halftijds”, vertelt hij. “Het komt erop neer dat ik op maandbasis voor 50 procent van de tijd beschikbaar ben als verpleegkundige. Intussen kan ik ook mijn conditie op peil houden”, klinkt het. “Ik hoef dus na mijn werkuren niet meer per se te trainen en kan dat doen als ik niet moet werken.”

Heel Europa rond

Binnenkort werkt Karel overigens in het interne mobiele team van het operatiekwartier. “Daardoor kan ik nog flexibeler omspringen met de momenten waarop ik moet werken. Het zorgt dat ik mijn twee jobs beter kan combineren en ook mijn werk als assistent-scheidsrechter beter kan uitvoeren. Ik ben blij met deze regeling.”

In de week reist Karel dus vaak heel Europa rond. “In tegenstelling tot sommige collega-scheidsrechters, die bijvoorbeeld boekhouder of vertegenwoordiger zijn, kan ik mijn job niet meenemen naar het buitenland”, vertelt hij. “Soms doe ik ook tornooien, en dan ben ik zelfs langer van huis. Die opdrachten komen doorgaans een week of twee op voorhand, dus je moet kort op de bal kunnen spelen. Dit is mogelijk met de overeenkomst die ik met het ziekenhuis heb kunnen afsluiten.”

Lees verder onder de foto (Karel is de scheidsrechter rechts op de foto)
kareldr

Stoppen op 45

In totaal telt België zeven internationale scheidsrechters en tien assistenten. “Waardoor je als assistent dus meer wedstrijden verzorgt dan de hoofdscheidsrechters.” Voor de wedstrijden in binnen- en buitenland maakt Karel deel uit van een vast team van scheidsrechters. “Je bent vaak samen op weg en dat creëert ook wel een vriendschapsband.”

Karel wordt betaald per wedstrijd. Geen wedstrijden betekent dus geen inkomsten als scheidsrechter. “Ik doe het heel graag. Maar je kunt er niet van leven en bovendien stopt een carrière als scheidsrechter rond je 45ste”, vertelt hij. Dat scheidsrechters vaak bekritiseerd worden, weet hij ook. “Het stoort me soms wel dat we weinig respect krijgen. Terwijl we alleen het reglement toepassen en voetballers vaak alle moeite doen om ons te misleiden.”

Maar stress krijgt hij er zeker niet door. “In mijn job als verpleegkundige, die ik even graag doe, ben ik met mensenlevens bezig. Voetbal, dat is maar voetbal, hé.”

 

 

Tekst: William Visterin