Topsporters vind je overal

0
967

Stijn is doelman bij de Red Flamingo’s

Topsport combineren met je werk. Hoe gaat dat? We vroegen het aan enkele toppers, elk in hun tak van sport. Onder meer aan Stijn, de doelman van de Red Flamingo’s. Hij is collega van Thibaut Courtois.
Tekst: William Visterin

Stijn Chaves Daguilar is zowel doelman als voorzitter van de Red Flamingo’s, het Belgische amp-voetbalteam. “Onze veldspelers spelen op krukken. Ze hebben een amputatie ondergaan of een afwijking aan het been waardoor ze er niet op kunnen steunen”, vertelt hij. Stijn heeft zelf een amputatie vanaf de pols. “Ik mag alleen keepen met mijn ‘goede’ arm, zo zijn de spelregels”, aldus Stijn. “Met name voor de veldvoetballers is het een best vermoeiende sport, want je loopt bij wijze van spreken met je armen. We spelen zeven tegen zeven en wisselen tijdens de match regelmatig van speler.”

De Red Flamingo’s, collega’s dus van de Rode Duivels en van de dames van de Red Flames, trainen onder meer in Tubeke, op dezelfde terreinen als de Rode Duivels. Het is  nog een vrij jong team. “We zijn begonnen in 2012. De eerste keer dat we samenkwamen, waren we met drie. Maar sindsdien zijn we gegroeid. Vorig jaar deden we mee aan het Europees Kampioenschap in Turkije. Ik heb er mijn schouders mee onder gezet om een volwaardig team tot daar te krijgen. We werden tiende en ik werd verkozen tot beste doelman van het tornooi”, klinkt het trots.

Lees verder onder de foto
flamingo
Stijn is de doelman (nummer 12) links op de foto

De collega’s van de Red Flamingo’s hebben een divers beroep. “Er zit onder meer een dakwerker bij, een IT’er, een heftruckchauffeur, een landbouwer, een student en een huisvader.” Stijn zelf is in zijn professionele leven afkoppelingsdeskundige bij Aquafin. “Ik adviseer bedrijven en burgers over het scheiden van afvalwater en regenwater, bijvoorbeeld als er een riolering wordt aangelegd. De helft van de tijd ben ik op kantoor, de andere op het terrein.” Ook op het werk is Stijn een voetbalpionier, en meer bepaald in de zaalvoetbalcompetitie voor bedrijven, waaraan Aquafin deelneemt. “Vroeger was ik veldspeler, nu zaaldoelman zodat ik blijf trainen voor de Flamingo’s. Mijn collega’s bij Aquafin zijn overigens erg geïnteresseerd in mijn prestaties met het nationale team. Toen we op het EK in Turkije aan de slag waren, hield ik ze op de hoogte van onze matchen. En onlangs schonken mijn collega’s de opbrengst van hun afterworkparty aan de Red Flamingo’s.”

Waar komt overigens die originele naam van de Red Flamingo’s vandaan? “Die heb ik zelf bedacht, en het bestuur en de spelers vonden die leuk. Ik ben ook wel wat handig met het tekenprogramma AutoCAD. Dus heb ik meteen een logo gemaakt, gebaseerd op dat van de voetbalbond”, vertelt hij. “Maar schrijf er toch ook bij dat we zeker nog spelers zoeken. Extra Flamingo’s zijn zeker welkom.”

Meer info:
www.ampfootballbelgium.com

Tekst: William Visterin