UNILIN-entrepreneurs komen samen in The Arena

0
1065

Hoe je als groot bedrijf je eigen start-up opricht

The Arena is zoals het televisieprogramma Dragon’s Den. “We roepen alle entrepreneurs binnen UNILIN op om hun ideeën in te dienen. Die worden door een jury beoordeeld.”
Tekst: Timothy Vermeir

Een laminaatvloer leggen zonder dat je thuis elke plank op maat moet zagen? Een pakket kopen met planken op maat van jouw kamer? Dat is wat ReadyFit mogelijk maakt: nadat een gespecialiseerde firma bij jou thuis de ruimte tot op de millimeter heeft opgemeten, krijg je een pakket met genummerde planken die je volgens plan in elkaar klikt. Supersimpel.

Het idee voor ReadyFit kwam als winnaar uit de eerste editie van The Arena bij UNILIN. “The Arena is zoals het televisieprogramma Dragon's Den: we roepen alle entrepreneurs binnen UNILIN op om hun ideeën in te dienen. Die worden door een jury beoordeeld. Het team met het winnende idee krijgt nadien de kans om binnen UNILIN hun eigen 'bedrijfje' op te starten om hun idee ook werkelijk te realiseren”, zegt Jorrit Gillijns, product development & innovation manager binnen de divisie insulation en een van de organisatoren van The Arena.

Alle ideeën zijn welkom bij The Arena, al mikt de competitie wel duidelijk op de grote innovatieve businessideeën. Uit alle voorstellen selecteert de jury, met daarin een aantal directieleden, twintig teams die naar de halve finale gaan. De medewerkers van UNILIN staan er niet alleen voor: om hen te inspireren organiseert het team van The Arena sessies en workshops, en nodigt ze keynotespeakers uit om trends toe te lichten, geeft digital marketeer Jolien Janssens aan. Ook zij maakt deel uit van de stuurgroep. “Ook onderweg begeleiden we de teams. We zorgen voor tips om hun presentatie op te bouwen, bijvoorbeeld, en sturen de vijf finalisten op bootcamp.”

Terwijl er geen regel is die stelt dat individuen niet mogen deelnemen, is het voor de mensen achter The Arena duidelijk dat teams, en dan zeker teams met een diverse samenstelling, meer kans maken. Als verschillende expertises samenwerken, kom je veel sterker voor de dag, weten ze hier. “Het toont ook aan dat je in staat bent om met je idee collega's te overtuigen”, weet Jolien.

Start-upmethodologie

Het vloer-op-maat–project dat de vorige keer won – terwijl je dit leest is de tweede editie van The Arena volop aan de gang – is vandaag in ontwikkeling. Klaus Lozie zorgt voor de technische kant. “De mensen die het idee uitgewerkt hebben, gaven op een bepaald moment aan dat zij liever niet zelf de realisatie ervan op zich namen, en dan hebben mijn collega Charlotte, die de commerciële uitwerking doet, en ik het overgenomen. Het is een voltijdse job”, vertelt Klaus.

Waarom net dit project toen won? Wel, geeft Jorrit aan, het speelde in op de producten die UNILIN in portefeuille heeft, terwijl het team achter het idee tegelijk aantoonde dat er nieuwe business mee kon gecreëerd worden. “We hanteren de lean start-upmethodologie”, verduidelijkt Jorrit. “We moedigen mensen aan om zo snel mogelijk te testen, zo snel mogelijk een prototype te maken en daarvan te leren. Dit team had een heel goed verhaal waarin iedereen meteen mee was.”

The Arena zorgt ervoor dat jij en ik minder moeten meten en zagen als we volgende keer de slaapkamer van een nieuwe laminaatvloer voorzien, maar het helpt ook om binnen UNILIN een echte cultuur van ondernemerschap te laten gedijen. “The Arena stimuleert een cultuur waarin mensen zich realiseren dat ze met ideeën mogen komen, dat ze mee de toekomst van UNILIN maken”, geeft Jorrit aan. “Dankzij deze competitie kan iedereen met ideeën komen – het is daarbij belangrijk dat de eerste selectie anoniem gebeurt – die nadien uitgewerkt kunnen worden, en niet alleen de medewerkers die de weg kennen of lang genoeg in het bedrijf werken om te weten wie ze moeten aanspreken.”

“Wat The Arena ook doet, is mensen uit verschillende divisies samenbrengen”, besluit Jolien. “Binnen de verschillende divisies zijn we met heel andere producten bezig en komen we weinig met elkaar in contact. The Arena zorgt ervoor dat we elkaar ontmoeten en elkaar versterken.”

arena

Tekst: Timothy Vermeir