UZ Leuven schilt appeltje met voedselverspilling

0
464

“Wat is ‘eerlijke’ voeding? Daar valt over te discussiëren”

Gezondere maaltijden. Seizoensgroenten. Eerlijke prijzen. Minder voedselafval. UZ Leuven schakelde de ngo Vredeseilanden (nu Rikolto) in voor een coachingtraject. “Er zijn tien engagementen”, zegt facilitymanager UZ Leuven Luc Vanhaverbeke.
Tekst: Wieland De Hoon

“Zoals minder (rood) vlees, meer groenten en fruit, eerlijke en lokale teelt, minder verspilling én beter communiceren. Eén en ander deden we al, maar dit was wel een eyeopener”, vindt Luc Vanhaverbeke.

“We gingen aan tafel met partners die voor ons niet voor de hand liggen, zoals groenteveilingen. Goed voor nieuwe contacten en een efficiëntere inflow. Nu werken we rond voedselverspilling. Als groot ziekenhuis kijken we aan tegen 30-40 procent organisch afval. De oorzaken brengen we nu in kaart. Verse fruitsla serveren, stukjes meloen en appel, in plaats van een heel stuk fruit is alvast één oplossing. Een sinaasappel blijft vaak gewoon liggen. Ook melk en suiker bij de koffie wordt alleen nog op vraag verstrekt. Met kleine stapjes maken we een verschil.”

BOER ZKT AFNEMER

“Over ‘eerlijke’ groenten hadden we vaak discussies. Eerlijke koffie of cacao is belangrijk, maar ook de boeren bij ons moeten eerlijk en duurzaam kunnen produceren. Veilingen zijn daar niet per se compatibel mee: daar wordt soms onder de prijs geboden. Daarom willen we rechtstreeks met onze leveranciers onderhandelen over een faire prijs voor een complete jaaroogst. De tomaten zijn zo altijd rijp en dus lekker. Grootte en vorm vind ik minder belangrijk: een kromme komkommer snijden we toch in blokjes. We willen ook minder plasticverpakkingen.”

TAART EN FRIET: PLUS 20 CENT

En het resultaat? “We serveren nu veel minder groenten in sauzen. Bij je Provençaalse steak krijg je groenten. Wat over is in de patiëntenkeuken, gaat naar het personeel als gratis portie groenten. Die twee soorten groenten zijn nu al zo populair, dat we ze standaard verstrekken. Nieuwe types gerechten leidden tot minder vlees. Fruitdesserten zijn nu gratis, taart kost 20 cent meer – net als frietjes. De reacties zijn erg positief, ook omdat we duidelijk communiceren. Veel collega’s voelen zich aangesproken om thuis minder weg te gooien en meer groenten te eten.”

ZIEKENHUISAFVAL RECYCLEREN BIJ UZ LEUVEN

“Zelfs in een operatiekwartier kun je afval scheiden”

UZ Leuven kampt met een grote dagelijkse afvalberg. “Herbruikbare materialen zijn een deel van de oplossing”, zegt diensthoofd milieu en preventie Herman Devriese. “Maar strenge afvalnormen en logistieke eisen werken soms tegen.”

 “In een ziekenhuis moet je bovendien elke euro verantwoorden. Met babyflesjes en blauwe sterilisatiedoeken slagen we daar wel in. Onze medewerkers waren niet blij dat hoogwaardige babyflesjes werden weggegooid, maar als ‘medisch hulpmiddel’ mochten die niet mee met de pmd. Na lang onderhandelen met Fost Plus mocht het toch. Alleen moesten voor de privacy de etiketjes eraf. De blauwe sterilisatiedoeken van polypropyleen in het operatiekwartier mag je voor medische toepassingen niet recycleren, voor speelgoed of automotive kan het wel.”

GOED ORGANISEREN

 “In de operatiezaal worden ze verzameld in een aparte bak. Dan gaan ze naar een beschutte werkplaats, de labels worden verwijderd, alles wordt in balen geperst en geleverd aan Looplife Polymers uit Hulshout dat er nieuwe grondstof van maakt.”

Conclusie? “Drukbezette zorgprofessionals veilig en vlot afval laten scheiden, moet je perfect organiseren. Met een minimum aan handelingen slagen we erin om afval selectief in te zamelen tot één homogene fractie. De volgende stap naar zero waste? Medisch glas en koffiegruis circulair maken. Onder andere (lacht).”

Tekst: Wieland De Hoon