Van Rode Duivel tot adviseur grondverwerving

0
917

Opvallende carrièreswitch

Van Rode Duivel tot adviseur grondverwerving. Van barman tot ploegleider. Of van wielrenner tot verkoopsmanager. MARK Magazine zet drie verbazende carrièreswitches op een rijtje. Niks moet, maar alles kan blijkbaar.
Tekst: William Visterin

1. Joos: Van Rode Duivel naar adviseur grondverwerving

De switch van Joos Valgaeren springt in onze lijst misschien nog het meest in het oog. Joos is namelijk ex-Rode Duivel en voetbalde een mooie carrière bij elkaar voor onder meer Roda JC (Nederland), Celtic (Schotland) en Club Brugge.

“Op mijn 34ste gaf mijn lichaam het signaal dat het welletjes was geweest. Ik heb nagedacht wat ik nog wilde doen na het voetbal en beslist om opnieuw te gaan studeren, deze keer voor landmeter. Het gemis aan een diploma heb ik altijd gevoeld”, vertelt Valgaeren.

En dus ging hij op zijn 35ste naar de hogeschool. “Op dat moment toch een beetje een drempel die je over moet. Ik was in alle opzichten de vreemde eend in de bijt”, vertelt hij. Of zijn klasgenoten, die ruim vijftien jaar jonger waren, hem kenden als profvoetballer? “De meesten niet. Ze waren misschien negen toen ik mijn hoogdagen beleefde. Ik denk eerder dat hun papa’s me kenden. Ik was ook zo’n beetje de vaderfiguur van de klas”, herinnert hij zich. Met sommige klasgenoten heeft hij nog contact. “We komen nog regelmatig samen.”

Na zijn studies deed Valgaeren één sollicitatie: bij Aquafin. Daar werd hij aangeworven als adviseur grondverwerving, wat hij nog altijd doet. Als er door Aquafin werken op private gronden moeten worden uitgevoerd in het Demerbekken, dan zorgt hij ervoor dat dit kan en mag. Een combinatie van een coördinerende, juridische en administratieve job. “Ik ben best trots op wat we bij Aquafin doen. Wij zorgen voor propere waterlopen. Een heel nobel doel, waar ik me met plezier voor inzet.”

Een onvermijdelijke vraag: moet een succesvolle profspeler als Valgaeren, na zijn carrière nog wel werken? “Voetballers verdienen vandaag een stuk meer dan wat ik toen kreeg. Ook al verdiende ik wel goed de kost”, klinkt het genuanceerd. “Voor iemand van in de dertig is het niet goed om altijd thuis te zijn. Ik heb drie kinderen en wilde hen ook een voorbeeld geven. Dat doe je niet door elke dag te gaan golfen”, stelt hij nuchter.

Moeite met zijn carrièreswitch heeft Valgaeren allerminst. “Ik geniet van mijn leven in de luwte”, stelt hij. Met oude voetbalcollega’s heeft hij nog weinig contact. “Onlangs werd ik door Celtic nog eens uitgenodigd om met mijn toenmalige ploegmaats een wedstrijd te spelen. Het is de club waar ik de meeste successen heb beleefd. Voor die wedstrijd zat het stadion goed vol. En dat voor een paar oude knarren die nog eens een wedstrijdje speelden (lacht).”

2. Jef: van barman tot ploegleider

Jef Verougstraete studeerde rechten, maar maakte door een conflict met zijn promotor zijn eindwerk niet af. Jef bleef niet bij de pakken zitten. Hij werkte tien jaar als barman in het Gentse nachtleven in een danscafé in de buurt van de Korenmarkt. “Een leuke periode, maar na verloop van tijd had ik het wel gehad.”

Vandaag is Jef ploegleider bij UNILIN en werkt hij in een drieploegenstelsel. “Een afwisselende en uitdagende job die mij prima bevalt. Zo zat ik onlangs voor mijn job in Rusland, dat is toch een ervaring. Ik ben blij dat ik hier de kans heb gekregen.” Of het een grote verandering is? “Mijn job is qua ritme constanter dan die als barman indertijd. Toen waren er meer piekmomenten”, stelt hij.

Neemt hij nog iets mee van zijn vorig leven? “Mensenkennis vooral, dat komt me hier op de werkvloer goed van pas.” Ook zijn bioritme is die vorige job nog niet vergeten. “Van de drie ploegen ligt de nachtploeg me nog het best. Ook dat zal nog wel overblijven van mijn job als barman.”

 

3.Valentijn: van (bijna) profwielrenner tot verkoopmanager

Valentijn is verkoopmanager bij Lidl. In die functie ondersteunt en managet hij een vijftal winkels op in de regio van Lochristi. “Ik behaalde eerst een bachelor hotelmanagement en had tijdens mijn opleiding een topsportstatuut. Ik heb namelijk een klein jaar in het zuiden van Frankrijk gewoond en er gereden bij een wielerteam met het oog op een professionele wielercarrière”, vertelt hij.

Maar door een hardnekkige voedselvergiftiging moest hij zijn wielerdroom opbergen. Waarna Valentijn meertalige communicatie ging studeren, een diploma dat hem van pas kwam om zich in te schrijven voor het managementtraineeprogramma van Lidl. “Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat Lidl voor mij als buitenstaander toen de minst sexy werkgever leek. Maar dat gevoel bleek nadien totaal onterecht. Op hun bootcamp voor managementtrainees hebben ze me over de streep getrokken.”

Tekst: William Visterin