Vijf geheimen bij onderhandelen over salaris

0
962

Noem nooit als eerste een bedrag

Over je salaris moet onderhandeld worden. En daarbij moet je vijf belangrijke punten in gedachten houden.
TEKST: William Visterin

“3.700 euro netto”

Felice Mazzu, voetbaltrainer bij Charleroi, verklapt hoeveel hij maandelijks verdient. Een mooi loon, maar minder dan de gemiddelde voetballer in eerste klasse.

Al heeft Mazzu wel al zijn marktwaarde kunnen verzilveren. “Mijn allereerste loon in lagere klassen was 800 euro”, vertelt Mazzu aan Het Nieuwsblad. Charleroi was dit seizoen een van de revelaties.

We halen onze tips uit ‘Welke kleur heeft jouw parachute?’ van Richard N. Bolles, met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren zowat het succesvolste banenboek ter wereld. Het bevat trends, zelftests en praktische tips rond sollicitatiegesprekken. En deze geheimen.

Geheim 1. Begin er pas over op het einde

Begin pas over het salaris aan het einde van de hele sollicitatieprocedure. Eigenlijk dus wanneer (en als) de tegenpartij aangeeft om je te willen aanwerven. Zit je tegenover een werkgever die nog geen twee minuten nadat je op gesprek bent naar je loonverwachtingen peilt, dan is dat geen goed teken. “Sommige werkgevers denken heel kieskeurig te zijn. En vaak zien ze salaris als het belangrijkste of enige criterium bij de keuze van wie ze aanwerven.”

Geheim 2. Maak je huiswerk

Het doel van onderhandelen is om het hoogste salaris boven tafel te krijgen dat een werkgever je eventueel wil betalen. Salarisonderhandelingen zouden overbodig zijn als werkgevers al meteen het hoogste bedrag noemen. “Sommige doen dat, maar de meesten niet. Ze kennen het maximum, maar hopen dat je het voor minder wilt doen.”

In een kleine organisatie is het simpel: je zult minder verdienen dan de persoon boven je, maar meer dan de persoon onder je. Bolles: “Als je achter een grotere organisatie aanzit, kun je terugvallen op elk van je contacten en vragen of zij iemand kennen die het bedrijf kent.” Je kunt alvast duizenden euro’s per jaar verdienen door op voorhand wat onderzoek te doen. Referentielonen zijn slechts een muisklik van je verwijderd, bijvoorbeeld op de loonwijzer van Jobat: www.jobat.be/loonwijzer.

Geheim 3. Noem nooit als eerste een bedrag

Noem tijdens de salarisonderhandelingen nooit als eerste een salarisbedrag. “Degene die als eerste een bedrag noemt, verliest doorgaans”, oordeelt Bolles. Ervaren werkgevers zullen de bal altijd in jouw kamp leggen. Waarna jij die bal terugkaatst: “Omdat u deze functie creëerde, heeft u vast wel een bedrag in gedachten en ik zou graag willen weten wat dat is.”

Geheim 4. Wees volledig

Bij je salarisonderhandelingen heb je het ook over andere zaken: de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een groeps- en hospitalisatieverzekering, bedrijfswagen of maaltijdcheques. Die worden steeds belangrijker en helpen de werkgever ook om het totale vergoedingspakket (fiscaal) te optimaliseren. “Weet welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou het belangrijkst zijn.”

Geheim 5. Leg alles vast

En wanneer dit alles is afgerond, dan wil je een samenvatting van alles wat ze je hebben aangeboden: op papier en ondertekend. “Veel leidinggevenden ‘vergeten’ helaas wat ze je tijdens het sollicitatiegesprek hebben toegezegd. Soms vergeten ze het echt, in andere gevallen spelen ze gewoon een spelletje.”

 

 

TEKST: William Visterin