Vlaamse overheid verhuist naar Herman Teirlinck-gebouw

Het behoorlijk imposante Herman Teirlinck-gebouw aan Tour & Taxis is sinds augustus in gebruik als nieuwe werkplek van de Vlaamse overheid. “Per maand verhuizen we 600 collega’s. Tegen begin volgend jaar zullen 2.500 collega’s ingetrokken zijn”, vertelt Frank Geets, administrateur-generaal bij het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid.
TEKST: MARK Magazine – FOTO: Bart De Waele

Van de zes grote gebouwen die de Vlaamse overheid in Brussel had, vervangt Herman Teirlinck er twee. “De bedoeling is om uiteindelijk drie gebouwen over te houden, waaronder dit.”

Vlaamse_Overheid1

Dit gebouw is niet alleen het meest duurzame kantoorgebouw van het land, het is ook helemaal ingericht volgens de principes van ‘Het Nieuwe Werken’. En dat zie je meteen. Denk aan de vele flexibele zitplekken: zogenaamde bubbles om rustig te werken, stabureaus, brede tafels om bijvoorbeeld plannen op te leggen of polyvalente vergaderruimtes (zie foto's onder).


Vlaamse3

“We hebben geen eigen bureau meer, maar kiezen onze werkplek in functie van onze activiteit. Zo kan er ook aan de koffiebar in de binnenstraat op de gelijkvloerse verdieping gewerkt en vergaderd worden of in een van de binnentuinen (zie foto onder). Iedereen heeft een locker ter beschikking om ’s avonds de spullen op te bergen, ook de kastruimte is beperkt tot drie lopende meter per persoon. Clean desk dus, waarvoor we heel wat gedigitaliseerd hebben”, merkt Geets op.

De eerste reacties op het nieuwe gebouw zijn alvast positief. “Ik hoor van medewerkers dat ze het aangenaam vinden om hier te werken”, stelt Geets. “We hebben wel minder vierkante meter per persoon dan in het vorige gebouw en ook minder bureaus, maar er zijn meer alternatieve en diverse werkplekken waardoor je kunt variëren. Bij de Vlaamse overheid is plaats-onafhankelijk werken goed ingeburgerd. Niet alleen in dit gebouw werd dit principe van bij de bouw meegenomen, maar veel collega’s werken afwisselend hier of vanop afstand”, besluit hij.

Vlaamse_overheid4

Milieuvriendelijk en toekomstgericht

Volgens de Vlaamse overheid is dit zowat het meest duurzame kantoorgebouw van het land. Maar wat houdt dat concreet in? “Verschillende zaken”, oppert Geets. “Denk aan integrale toegankelijkheid. Niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook aanpassingen voor bijvoorbeeld blinden of slechthorenden.” Voorts gebruikt het gebouw geen actieve koeling, maar valt het terug op een geothermische installatie. “Met onze zonnepanelen vangen we bovendien 25 procent van onze eigen consumptie op. En we hergebruiken al ons regenwater”, illustreert hij.

Duurzaamheid zit ook in andere zaken. “De 700.000 bakstenen, die manueel werden gemetst, kwamen bijvoorbeeld via schepen op het kanaal en niet via vrachtwagens. Ook de meeste meubelen hebben we hergebruikt”, vertelt hij.

Dat dit een duur project was, ontkent de administrateur-generaal ten stelligste. “Binnen de wedstrijd die we hebben uitgevaardigd, was dit niet alleen het mooiste en meest duurzame project, maar ook het goedkoopste”, benadrukt hij. “Met als resultaat een iconisch gebouw dat zowel flexibel als toekomstgericht is. Je zou er over enkele decennia bijvoorbeeld perfect woningen in kunnen voorzien. Zo’n omvorming is voor veel van de huidige kantoorgebouwen niet evident.”
 

 

TEKST: MARK Magazine – FOTO: Bart De Waele

“Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan."
Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close