Vriendengroep wordt grafische studio

0
731

Collega’s richten The Basement op

“Wij doen heel veel opmaakwerk, maar waarom profileren we ons geen stapje hoger?”, zo vroegen Justine Velghe en haar collega’s zich twee jaar geleden af. En zo gebeurde het ook: samen richtten ze The Basement op.
Tekst: William Visterin

The Basement is een interne grafische studio binnen UNILIN met de langetermijnambitie uit te groeien tot een volwaardig intern creatief bureau. Het project begon uit de vaststelling dat het voor externe communicatiebureaus niet altijd even gemakkelijk is om zich in te leven in het DNA van UNILIN. “Terwijl wij hier zelf al enkele jaren aan de slag waren en ons bedrijf door en door kennen”, stelt Justine. Bovenal is het een blijk van gezonde ambitie en entrepreneurship. “Wij wilden een stap verder gaan met onze gezamenlijke passie voor grafisch werk. Vandaag zijn wij een aanspreekpunt voor creatief werk, en dus niet alleen voor puur grafische opmaak.”

Ervoor gaan

Het hele idee verscheen twee jaar geleden als project op de zogenaamde Arena, een initiatief binnen UNILIN waar alle collega’s innovatieve ideeën voorstellen. In dit geval: grafische afdeling wordt heuse studio. Als een soort van bedrijf(je) binnen het bedrijf.

Uiteindelijk werd het idee op die Arena niet geselecteerd. Niet omdat het niet goed was – dat was het wel – maar omdat de Arena zich specifiek richt op uitermate innovatieve ideeën. Maar dat kon Justine en haar team dus niet deren. “Onze marketingdirecteur suggereerde om er toch voor te gaan. Wat wij hebben gedaan. Zo zijn we erin geslaagd om voor andere afdelingen binnen UNILIN onze diensten aan te bieden, zoals voor HR, sales of sustainability. Onlangs maakten we onder meer een boekje over het UNILIN-DNA. Werken voor verschillende afdelingen, en dus niet alleen voor onze eigen marketingafdeling, zorgt voor veel afwisseling en dat is natuurlijk aangenaam.”

Team

Het team van The Basement bestaat uit zes collega’s die elkaar al een tijdje kennen en goed op elkaar zijn ingespeeld. Justine zelf staat in voor planning en coördinatie, samen met haar collega. “Voorts hebben wij collega’s die erg grafisch onderlegd zijn, met specialisaties in onder meer Photoshop, videobewerking en 3D-tekenen. Ook in die domeinen zijn wij verder geëvolueerd.”

Bovenal gaat het, zo benadrukt ze, om een hecht team dat veel over heeft voor elkaar. “Op zich zijn we erg verschillend, maar iedereen draagt iets bij. Het werkt perfect”, vindt ze. “Ook buiten het werk spreken wij regelmatig af. En als er op kantoor iemand van ons met vakantie is, dan zien we dat toch al snel als een gemis. Wij allemaal samen, dat werkt toch het best.”

basement
 

 

Tekst: William Visterin