Wat is de veiligste plaats op het vliegtuig?

0
477

Het antwoord zal je verbazen

Als het al kon, ga je het best met het vliegtuig naar het werk. Dat blijft nu eenmaal het veiligste vervoermiddel. Maar als het dan toch fout loopt, op welke plek in het vliegtuig zit je dan het veiligst?
Auteur: William Visterin

Vliegtuigbouwers en vliegmaatschappijen geven doorgaans aan dat er geen verschil is waar je zit in het toestel omdat de omstandigheden van een mogelijke crash telkens kunnen verschillen. Deze uitleg lijkt logisch, maar is volgens het Amerikaanse vakblad Popular Mechanics een mythe.

Popular Mechanics bestudeerde namelijk alle vliegtuigongevallen in de Verenigde Staten sinds 1971. Op basis van die data kwamen ze tot de conclusie dat mensen die vooraan in het toestel zitten 49 procent kans hebben om de crash te overleven. Het zijn met name de passagiers in businessclass die vooraan zitten. Zit je in het vliegtuig net voor of net achter de vleugels, dan stijgt de overlevingskans tot 56 procent.

Wie achteraan zit, maakt zowat 70 procent kans om levend uit het toestel te komen. En wil dat nu vaak net de minst populaire plek zijn in het vliegtuig. Je hebt er minder comfort en moet er bijvoorbeeld langer wachten om het vliegtuig te verlaten nadat het is geland.

vliegtuig

Auteur: William Visterin