“Wendbaarheid is dé competentie van het moment”

0
299

Groeien bij Mars kan verticaal én horizontaal

Bij Mars zijn de vijf principes van kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid doorslaggevend. Net zoals interne mobiliteit en diversiteit.

An De Volder (41) is kersvers supply director en voormalig salesmanager bij Mars. “Ik werk bij Mars sinds 2001. Nadat ik afstudeerde in de richting marketing ging ik op zoek naar een bedrijf met leuke en grote merken waarmee ik een connectie had. Ik dacht als een marketeer. Zo kwam ik bij Mars terecht, waar ik als vertegenwoordiger begon. Daar kwam ik, samen met andere job-startende collega’s, in een ‘talentpool’ terecht en begreep ik al snel dat sales mijn ding was. Omdat je er altijd met mensen samenwerkt en er zo veel mogelijkheden zijn. In verschillende productcategorieën én op verschillende kanalen. Om een voorbeeld te geven: de shopper in een impulse-categorie als chocolade denkt op dat moment anders dan diezelfde shopper wanneer die voor het schap met de dierenvoeding staat.

Doorheen de jaren is er zowel intern als extern veel veranderd, zijn de salesfuncties immens geëvolueerd en is het perspectief en de impact van de verkoopsfunctie vergroot. Ik geef opnieuw een voorbeeld. Een key accountmanager moest vroeger vooral commercieel sterk zijn en een grote overtuigingskracht bezitten. Vandaag moet die ook analytisch en strategisch kunnen nadenken en onderhandelen. De brede invulling van de functie maakt ze meer dan ooit aantrekkelijk. Het is een belangrijke troef bij interne mobiliteit en het ontwikkelen van je loopbaan. Drie van de acht leden van het managementteam hebben een salesachtergrond.”

Sustainability

De komende jaren wil An in haar nieuwe functie enkele accenten leggen. “Sustainability is een grote verantwoordelijkheid en een strategische prioriteit bij Mars in het kader van ons ‘Sustainable in a Generation Plan’. In de supplychain hebben we op het gebied van duurzaamheid een belangrijke rol te spelen. Bijvoorbeeld: bij een groot project kunnen wij samen met de klant nadenken over hoe we de paletten en de vrachtwagens zo efficiënt mogelijk en in lijn met de verwachtingen van die klant inplannen, zodat we het aantal vrachten op de weg maximaal kunnen terugdringen. Vorig jaar hebben we een analyse gemaakt over de relevantie van kartonnen displays bij bepaalde producten in de winkel. Door die analyse hebben we het aantal met 30 procent kunnen verminderen. Daarmee breng je efficiëntie in de supplychain en zijn we, door de vermindering van de hoeveelheid karton die voor ons moet worden geproduceerd, bewust bezig met duurzaamheid in onze dagelijkse business.”

Interne mobiliteit

Ook interne mobiliteit is voor An een belangrijk werkpunt. “Ik geloof in teamwerk waar elk individu sterk staat. Waar functionele ontwikkeling van het team en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. En in een vertrouwensband. Er zijn afspraken in ons team. Wanneer er spanningen zijn, weten we hoe we gaan samenwerken om tot een oplossing te komen. Dat gaat over afspraken maken én die ook nakomen. Feedback is heel belangrijk. Als manager geloof ik ook heel hard in de persoonlijke groei van elk van mijn teamleden. Wanneer iemand succesvol doorgroeit naar een functie die hem of haar nog beter ligt, dan maakt me dat gelukkig. Dat komt het team waarin dat individu vervolgens terechtkomt alleen maar ten goede. ‘Wendbaarheid’ is voor mij dé competentie van onze tijd. Mensen die niet star reageren op de dingen, maar wel gepast naargelang ze zich voordoen, die hebben een streepje voor. Mensen die perspectief hebben en mee kunnen evolueren met het bedrijf en de tijd waarin ze leven en werken. Die ervoor openstaan te groeien en  ontwikkelen. En met groeien bedoel ik niet altijd omhoog. Groeien in een job kan door samen na te denken waar de volgende uitdagingen liggen, continu te verbeteren en nieuwe ambities te bepalen. Het leiden van of meewerken aan een cross-functioneel project kan bijvoorbeeld een ideale bijdrage zijn voor functionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Diversiteit

Met An als nieuwkomer in het Belgische managementteam blijft Mars op een perfecte 50/50-balans tussen mannen en vrouwen. “Diversiteit en inclusiviteit zijn een belangrijk gegeven bij Mars Belgium”, besluit An. “En dat geldt voor elke vorm van diversiteit. Wij evalueren het talentpotentieel van associates (medewerkers) op competenties. Ik geloof sterk in teams met uiteenlopende profielen. Door die samen te brengen, worden problemen langs alle kanten belicht en komen meerdere oplossingen bovendrijven. Bij Mars zijn competenties, resultaten en persoonlijke loopbaan-ambities doorslaggevend en geen zaken zoals geslacht, afkomst of geaardheid.”

mars
 

Tekst: Thalisa Devos