Werken met de wind in de rug: ‘Job crafting’-advies van hr-experte Ingrid Bruyninckx

0
845

Met de glimlach naar het werk. Én met de glimlach weer naar huis? Voor sommigen is het vanzelfsprekend. Maar voor de meeste mensen lijkt dat vandaag een mooie droom. Via job crafting pas je de gelukspuzzel toch in elkaar, stukje per stukje. Loopbaanbegeleiding helpt je puzzelen.
Ingrid Bruyninckx, Senior HR Consultant Ascento

Werkgeluk

Gelukkig zijn in je job is helemaal niet vanzelfsprekend. Want de wederzijdse verwachtingen van werkgevers én werknemers liggen hoger dan ooit. Voor je werkgever is het niet meer voldoende dat je je takenpakket tijdig afwerkt. Hij verwacht dat je nieuwe initiatieven bedenkt, jezelf bijschoolt en groeit in het bedrijf. Én dat je je flexibel opstelt.

En omgekeerd? Jij wilt meer terugkrijgen dan je loon. Je wilt je talenten ten volle benutten, jezelf ontplooien en waardering krijgen voor je job. Én het evenwicht tussen werk en privé behouden.

Verwachtingen matchen

Enorme verwachtingen langs beide kanten, dus. Soms passen die wonderwel in elkaar. Maar soms botsen ze. Of schuren ze tegen elkaar aan. Job crafting vijlt de ruwe kantjes weg, zodat die glimlach 9 to 5 om je lippen krult.

Ook je werkgever wint daarbij. Want jij presteert beter én je enthousiasme werkt aanstekelijk bij collega’s.

Job crafting

Letterlijk vertaald betekent job crafting ‘knutselen met je job’. Stap voor stap herteken je je jobinhoud. Zo voorkom je een burn-out of bore-out, speel je je troeven helemaal uit in je job, en verhoog je je employability permanent.

Loopbaanbegeleiding start vaak met een vraag. Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Je botst met een collega of leidinggevende. Of je verantwoordelijkheden op het werk zijn onverzoenbaar met je privéverplichtingen.

Belang van intrinsieke motivatie

Tijdens loopbaanbegeleiding zoeken we eerst naar je intrinsieke motivatie. Waarom kies jij voor een job? Die drijfveer is cruciaal voor geluk in je werk. Daarna kijken we naar het totaalplaatje. Hoe wil jij je ontwikkelen? Hoe breid je je comfortzone uit zonder in de paniekzone te belanden?  Welke organisatiecultuur en welke leiderschapsstijlen passen bij jou? Hoe combineer je je rol als werknemer met de andere rollen in je leven (ouder, partner, sporter, vrijwilliger, …)?

Bijsturen of van koers veranderen

Job crafting is een methodiek binnen loopbaanbegeleiding. We werken samen een strategie uit waarmee je kunt bijsturen in je huidige job. Zodat je de wind opnieuw in de zeilen krijgt. Ofwel gooi je het roer resoluut om. En kies je voor een nieuwe functie die beter aansluit bij jouw verwachtingen.
In beide gevallen zet je koers naar meer geluk – op het werk en daarbuiten. En dat is altijd het doel van carrièreadvies en loopbaanbegeleiding.

Heb je vragen over job crafting? Of ben je geïnteresseerd in een gratis infosessie over loopbaanbegeleiding? Lees meer, schrijf je in of neem contact op via Ascento.

 

(artikel verschenen op www.ascento.be)

 

 

 

Ingrid Bruyninckx, Senior HR Consultant Ascento