Wielerclub voor iedereen

0
811

Zowel andersvaliden als validen kunnen meefietsen

Luc Gielen was jarenlang verpleegkundige op de afdeling intensieve geneeskunde in UZ Leuven. Vandaag zorgt hij in campus Pellenberg mee voor de revalidatie van patiënten met niet-aangeboren hersenletsels. Vanuit die job groeide zijn engagement. “Ik was als vrijwilliger betrokken bij fietstherapie. Ik merkte hoe moeilijk patiënten aan de bak kwamen bij wielerclubs en vond dat jammer.”
Tekst: William Visterin

En dus startte Luc in 2010 mee de wielerclub ‘Join2bike’. “Zowel andersvaliden als validen kunnen meefietsen, iedereen hoort erbij”, benadrukt hij. Daarnaast probeert Join2bike een aangepaste fiets aan een democratische prijs ter beschikking te stellen aan wie het nodig heeft. Dat is mogelijk door afspraken met fabrikanten. “Het bedrag voor zo’n fiets mag de nood aan beweging niet in de weg staan”, oppert Luc, die zijn inzet voor de fietsclub met een knipoog omschrijft als ‘zijn tweede niet-bezoldigde fulltime job’.

De fietsclub traint elke zondag vanuit het Leuvense. Maar er staan ook speciale activiteiten op het programma, zoals de 20 kilometer van Brussel en bekende buitenlandse beklimmingen zoals de Mont Ventoux en de Stelvio. “Vaak trekken we naar het Kaunertal in Oostenrijk (zie foto), omdat daar  Hotel Weisseespitze ligt met voldoende accommodatie voor rolstoelgebruikers”, vertelt hij.

Join2bike telt vandaag ongeveer honderd leden. “Andersvaliden worden na hun aandoening vaak geconfronteerd met zaken die ze niet meer kunnen, maar veel zaken kunnen ze wel nog”, weet Luc. “Je ziet ook mensen hun grenzen verleggen en dat geeft echt een goed gevoel. Onlangs deden we in Oostenrijk een beklimming van 2.750 meter met een stijgingspercentage tot 13 procent. Er was een handbiker bij die langs één zijde verlamd is. Hij is met één hand de berg op gefietst. Daar kun je toch alleen maar een groot respect voor hebben?”
 
www.join2bike.be

join1

join2
 

Tekst: William Visterin