Wouter en Wouter steunen waterzuivering in Peru en Oeganda

0
765

Steun aan Young Water Solutions

Als waterzuiveraar steunt Aquafin het Young Water Fellowship-programma van Young Water Solutions.
Tekst: William Visterin

Young Water Solutions is een wereldwijde non-profitorganisatie die initiatieven ondersteunt om proper water te bevorderen. “Het zijn vooral jongeren uit het zuiden die voorstellen doen voor waterprojecten binnen hun eigen gemeenschap. Van de achthonderd projectvoorstellen selecteerde Young Water Solutions er tien”, vertelt Wouter Maenhout, projectmanager waterzuivering bij Aquafin.

Aquafin ondersteunt het initiatief niet alleen financieel, maar ook technisch. En daar komen Wouter Maenhout en Wouter Viroux op de proppen. Zij zijn allebei mentor van een jongere die een project indiende. “Wij zorgen voor technische bijstand en delen vooral onze kennis over waterzuivering”, vertelt Wouter Maenhout.

Rietveld

“Zo begeleidden wij het project van Diego Suero uit Peru. Hij bouwde een sanitaire eenheid voor zijn gemeenschap en legde een rietveld aan voor de waterzuivering. En Alice Ndagire uit Oeganda helpen we om een nieuw, sanitair blok in haar dorp te realiseren.”

De beide Wouters deden deze projecten in hun vrije tijd. “Diego, Alice en een tiental andere jongeren uit de hele wereld kwamen bij Aquafin op bezoek. De meesten onder hen hadden nog nooit waterzuivering gezien. In een aantal landen is dat nog niet gebruikelijk, toch niet zoals bij ons.” Viroux ziet wel heil in het Young Water Fellowship-initiatief en maakt er graag tijd voor vrij. “Dergelijke projecten zijn bottom-up en komen dus vanuit de gemeenschap zelf. Het zijn vaak innovatieve projecten met een erg goede kans op slagen. Ik had de indruk dat die jongeren goed wisten waar ze mee bezig waren. Hun ondernemerschap is alvast bewonderenswaardig.”

 

Tekst: William Visterin