Young graduates nemen een vliegende start (2)

0
479

Studenten alsmaar vroeger van schoolbanken weggeplukt

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En die toekomst begint alsmaar eerder. Bedrijven trekken jong talent namelijk steeds vroeger van de schoolbanken. MARK sprak met drie bedrijven, MIVB, Aquafin en UNILIN, over hun aanpak van jong talent. “We spreken studenten al heel vroeg aan.”
Tekst: Timothy Vermeir

MIVB "Ik ontdek de onderneming en leer ook zeer veel over mezelf"

Dounia Houari studeerde dit jaar af als industrieel ingenieur elektriciteit. Al van tijdens haar studies is ze gepassioneerd door energie. Toen ze de kans kreeg om bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB stage te lopen en er haar eindwerk te maken in de dienst die de energiebevoorrading van het hele net beheert, liet ze die kans uiteraard niet liggen. “Mijn mentor bij de MIVB heeft me enorm veel bijgebracht op het vlak van techniek, maar ook op menselijk vlak. Ik heb daar ook alle informatie meegekregen over nieuwe projecten die op stapel staan bij de MIVB. Het was me duidelijk dat de organisatie de komende jaren veel ingenieurs zou nodig hebben om al die uitdagingen aan te gaan.”

Young starter

Na haar studies keerde ze terug naar de MIVB om er te gaan werken. De toekomstige uitdagingen trokken haar aan, maar ook de maatschappelijke rol van de onderneming. “Ik vind het gewoon ook heel leuk en interessant om als Brusselse mee te helpen om de mobiliteit hier te verbeteren”, klinkt het duidelijk.

Dounia is vandaag als young starter aan de slag bij de MIVB. Dat programma, dat openstaat voor pas afgestudeerden met maximaal één jaar ervaring, duurt twee jaar en betekent een echte kickstart voor haar loopbaan. “Tijdens die twee jaar krijg je drie opdrachten van telkens acht maanden in verschillende departementen, waar je een duidelijke taak en doelstellingen krijgt”, vertelt ze enthousiast. “Er zijn uiteraard ook heel wat opleidingen: enerzijds algemenere opleidingen die nuttig zijn voor ingenieurs als ik, bijvoorbeeld projectmanagement, maar anderzijds kunnen we ook zelf opleidingen voorstellen die aansluiten bij onze opdracht of doelstellingen.”

Parcours in overleg

Sinds haar eerste dag in augustus is Dounia aan de slag in het departement infrastructuur waar ze de hand-overprocedures tussen projectteams en de operationele, technische collega’s probeert te verbeteren. Ook al ligt dat wat verder van haar ingenieursstudies, het ligt wel degelijk binnen haar interessesfeer, geeft ze aan. “Het parcours van een young starter wordt dan ook in overleg uitgestippeld”, zegt ze. “Maar voor mijn volgende opdracht keer ik terug naar de dienst waar ik mijn stage deed. Wat daarna zal komen, dat moeten we nog bepalen.”

Wat zo interessant is aan een traject als young starter? “Als buitenstaander ken je de organisatie niet echt – zelfs al neem je zoals ik elke dag de metro. Als young starter leer je de onderneming van binnenuit kennen, en ook al de mogelijkheden die er zijn. Als je alleen naar de vacatures kijkt, zou je kunnen denken dat er niets bij is voor jou. Maar nu, door de organisatie beter te leren kennen, ontdek ik dat vele andere rollen me wel zouden bevallen. Ik ontdek de onderneming en leer ook zeer veel over mezelf en over de competenties die ik heb. Dat is net zo interessant aan dit traject.”

Aquafin "Van de ivoren toren naar het waterzuiveringsstation"

aquafin

Als biologiestudent koost Francis Meerburg er al voor om zijn masterthesis aan de faculteit van de bio-ingenieurs te schrijven over hoe je met nieuwe technieken ook de micropolluenten – resten van medicatie, bijvoorbeeld – uit het water kunt halen. Nadien schreef hij zich in aan de Stanford University in Californië waar hij een masterdiploma environmental engineering behaalde. Terug in Gent doctoreerde hij met een onderzoek over hoe je uit afvalwater, en in het bijzonder het slib dat overblijft na zuivering, zo veel mogelijk energie kunt halen.

Concrete problemen oplossen

Waar hij na zo'n indrukwekkend academisch traject terecht kon? “Ik wilde de academische wereld verlaten en wat ik geleerd had gebruiken om er concrete problemen mee op te lossen. En eigenlijk kan dat maar in één organisatie in Vlaanderen: Aquafin. Wij zijn de enige die op grote schaal met waterzuivering bezig zijn. Bovendien is er ook een eigen onderzoekscentrum”, zegt Francis.

Vandaag is Francis aan de slag als studieverantwoordelijke onderzoek bij Aquafin. Dat betekent onder meer dat een aantal onderzoeksprojecten op zijn naam staan. Een ervan sluit nauw aan bij zijn doctoraatsonderzoek, legt hij uit. “Het doel is om het slib dat we overhouden na de waterzuivering op zo'n manier te verwerken dat we er zo veel mogelijk energie uithalen. Uiteindelijk willen we er meer energie uithalen dan we er insteken”, klinkt het ambitieus. “Maar naast het onderzoek ben ik ook betrokken bij de opvolging van het waterzuiveringsproces in een aantal stations, waar ik mee het proces optimaliseer.”

Geen te grote cultuurschok

“De overgang van universiteit naar praktijk is eigenlijk vrij vlot verlopen”, geeft Francis nog aan. “Omdat ik hier ook in de onderzoeksafdeling werk, was de cultuurschok niet te groot. Tegelijk zorgt Aquafin ervoor dat ik de nodige opleidingen kan volgen, ook rond persoonlijke ontwikkeling. Daarin verschil ik overigens niet van andere medewerkers: iedereen kan hier allerlei opleidingen volgen.”

Francis vertelt ook over de ondersteuning van het HR-departement, waar hij regelmatig gesprekken heeft over waar hij staat en welke ondersteuning of opleiding hij op dat moment kan gebruiken. “Dat wordt hier wel van iedereen verwacht: iedereen blijft zichzelf ontwikkelen, blijft groeien. Ik word elke dag uitgedaagd.”

Unilin "Vliegende start voor mijn carrière"

“Ik ben industrieel ingenieur elektromechanica en volgde nadien een masteropleiding rond productiemanagement, waar ik de lean-technologie ontdekte. Ik wou hier zeker verder mee aan de slag en zag toen bij UNILIN een vacature voor een ‘young graduate with passion for lean’. Dat was helemaal op mijn lijf geschreven en zo kwam ik bij Marie terecht”, zegt Corneel De Baere.

Marie Wieleman werkt als talent acquisition specialist op de HR-afdeling van UNILIN, waar ze onder meer pas afgestudeerden en zelfs 'nog net niet afgestudeerden' rekruteert. “We spreken studenten al heel vroeg aan”, vertelt ze. “Maar ook het rekruteren zelf gebeurt steeds vroeger op het jaar. In november zijn we al bezig met gesprekken in te plannen met studenten die  dat academiejaar afstuderen. Ik vermoed dat we voor het einde van het jaar al de eerste contracten zullen ondertekenen met de young graduates die volgend jaar in september zullen opstarten.”

Opleiding op maat

Een young graduate komt bij UNILIN terecht binnen het functioneel domein van zijn keuze – voor Corneel is dat productie – waar hij of zij in contact komt met de verschillende deeldomeinen. Zo kan iemand die voor finance kiest, kennismaken met zowel corporate finance, accounting als controlling. Op dezelfde manier leert ook Corneel alle processen binnen productie kennen. “Ik leerde dankzij de expertise van de vele ervaren mensen snel bij. Door de vele contacten weet ik nu met wie ik kan samenwerken om projecten verder uit te werken”, klinkt het overtuigd.

Naast een brede kennismaking met het UNILIN-productieproces heeft Corneel, net zoals alle andere medewerkers, toegang tot een heel breed opleidingsaanbod. “Als ingenieur werk je ook met mensen samen. Ik heb de afgelopen maanden dan ook heel wat opleidingen voor soft skills gevolgd, bijvoorbeeld over leiderschap en omgaan met verschillende persoonlijkheden”, zegt hij. “Anderzijds is er altijd wel een interne of externe technische opleiding die je kunt volgen als dat nodig is.”

Er is in Wielsbeke geen uitgestippeld one size fits all-opleidingstraject. Elke young graduate krijgt een pakket op basis van de eigen noden en verwachtingen, benadrukt Marie. “Daarnaast is het belangrijk dat de young graduate een netwerk opbouwt en de eerste weken een heel aantal mensen spreekt en leert kennen die relevant zijn voor de functie.”

Vanaf dag één

Corneel is dankbaar voor de vrijheid en de verantwoordelijkheid die hij al van bij de start kon opnemen. “Vanaf dag één kon ik me helemaal onderdompelen, waardoor ik nu al heel breed kan werken en al snel impact heb op de richting die we hier met lean uit gaan. Dit is een vliegende start voor mijn carrière.”

“Dat ligt helemaal in lijn met onze cultuur”, benadrukt Marie tot slot. “We zijn een jonge, dynamische omgeving waarbij je vanaf je eerste dag heel veel invloed, vrijheid en verantwoordelijkheid kunt hebben mét de juiste begeleiding.”

Tekst: Timothy Vermeir