Zeven unieke jobs

0
298

Van machinist tot master installer

Sommige mensen beoefenen een job die (bijna) niemand heeft. Of wat dacht je van de machinebouwer tot master installer? Of de expert outdoor? Bepaalde jobs zijn simpelweg uniek. “Ik denk dat ik de enige ben in Vlaanderen die dit doet.”
TEKST: Timothy Vermeir

Bart Van Brantegem (Aquafin)


 

Vissen op zuiver water

“Ik zit niet graag binnen, steeds tussen vier muren. Neen, dan is deze job perfect voor mij: we werken bijna altijd buiten, zijn steeds onderweg en zijn elke dag op een andere locatie aan de slag.” Voor Bart Van Brantegem is zijn job duidelijk een uit de duizend. Als technisch medewerker bij Aquafin is hij verantwoordelijk voor de sturing en het onderhoud van de waterzuiveringsinstallaties én de weg dat het water aflegt ernaartoe. Hij is dan ook dagelijks op de baan in de regio Liedekerke-Aalst, deel van het Denderbekken. “We krijgen wel een planning, maar eigenlijk hebben we heel veel vrijheid om onze job zelf in te vullen. We kunnen zelf bijsturen in functie van het werk dat we die dag hebben”, vult hij aan.

Dat hij ooit bij Aquafin solliciteerde, had ook te maken met de visie van de organisatie én de maatschappelijke rol die ze speelt. “Daar wil ik me voor inzetten”, zegt hij. Bart is niet alleen technisch medewerker, maar ook een fervent visser. Buiten zijn, het contact met het water: het zijn belangrijke raakpunten tussen zijn job en zijn hobby. Maar het gaat verder dan dat: de visser Bart ziet dat de technisch medewerker Bart een verschil maakt. “De laatste jaren is de kwaliteit van het oppervlaktewater sterk verbeterd. Dat is onder meer het resultaat van wat wij en de collega's doen”, klinkt het. “Het visbestand op de Dender is enorm toegenomen. Ik ga er dan ook met plezier vissen.”

 

Geert Cromphaut (foto) en Geert Hanssens (UNILIN)

Twee unieke Geerten

“Ik denk dat ik de enige ben in Vlaanderen die dit doet. Ik ben in elk geval de enige bij UNILIN, en ik denk niet dat andere bedrijven deze dienst verlenen aan hun klanten.” Welke dienst Geert Cromphaut precies aan aannemers en bouwhandelaren biedt? Hij geeft tekst en uitleg – in theorie én praktijk – over de unieke UNILIN-dakelementen. Deze producten zorgen ervoor dat het dak er sneller en beter staat, omdat dakwerken, isolatie én binnenafwerking in een keer gebeuren.

Ook Geert Hanssens biedt opleiding en begeleiding. Hij is verantwoordelijk voor de Academy binnen UNILIN, division flooring, en leidt plaatsers op. “Wie slaagt – en dat zijn ze niet allemaal – mag zich Master Installer noemen”, klinkt het. “Maar ik begeleid ook projecten in binnen- en buitenland.”

Beiden waren, vóór ze bij UNILIN aan de slag gingen, zelfstandige. Geert Hanssens had een succesvol bedrijf als standenbouwer, en Geert Cromphaut was zelfstandig dakwerker. Hoewel ze in loondienst werken, behouden ze de drive om te ondernemen, om hun business uit te bouwen en zelf hun agenda te bepalen. 'Intrapreneurs', heet dat dan. “Deze job is echt wat ik zocht”, zegt Geert Cromphaut. “Er is veel uitdaging en ik bepaal mijn agenda nog steeds helemaal zelf.”

Behalve hun voornaam en hun ondernemerschap is er nog een link tussen de twee verhalen: hun kritische doelpubliek. Geert Cromphaut introduceert een revolutionair systeem in de behoudsgezinde bouwsector en Geert Hanssens ziet dagelijks plaatsers die ervan overtuigd zijn dat ze niets meer te leren hebben. “Plaatsers zijn erg kritisch: je moet zelf op je knieën kunnen gaan zitten om het te tonen”, zegt hij. “Maar na de training blijkt elke keer opnieuw dat we mensen nieuwe tips & tricks kunnen leren, nieuwe manieren van aanpakken. Daar doen we het voor.”

 

Klaas Lievens (UNILIN)

Bouwen aan machines én een goede verstandhouding

Toen ik hoorde over deze job, ben ik meteen naar mijn vrouw gegaan om haar te zeggen hoe graag ik dit wou doen en of ze akkoord was dat ik ervoor zou gaan – ik zit per slot van rekening regelmatig in het buitenland. Een nieuwe machine of de ombouw van een bestaande machine: dat is echt een magneet voor mij.” Het is ondertussen drie jaar geleden dat Klaas Lievens vol enthousiasme begon bij het U-Fast-team van UNILIN.

Wat dat team doet? Telkens als er een nieuwe machine is, of een bestaande omgebouwd moet worden, begeleiden ze de montage, de installatie in de fabriek, de opstart en de nazorg. Dat doen ze overal waar de multinational actief is. Vandaag, bijvoorbeeld, is een collega van Klaas in Maleisië, en volgend jaar zal hij zelf een tijd in Rusland werken. “We gaan op voorhand naar de leverancier om daar al proef te draaien en eventueel aanpassingen te vragen. We controleren ook of ze het lastenboek gevolgd hebben”, zegt hij. “En na de opstart blijven wij drie maanden instaan voor onderhoud en herstellingen.”

Klaas ontvangt en begeleidt ook de installateurs in de fabriek. Hij maakt hen wegwijs op de site, maar legt hen ook het vuur aan de schenen. “We zijn erg kritisch voor en tijdens de installatie, zodat we later onze eigen techniekers zo weinig mogelijk belasten. Het is op dat moment mijn job om moeilijk te doen tegen leveranciers”, klinkt het. “Maar begrijp me niet verkeerd: ik heb met de meesten van hen een heel goed contact. Onlangs brak er tijdens de montage een stuk – dat gebeurt nu eenmaal. In plaats van te zeggen 'los het op', zijn we samen aan het werk gegaan. Zo bouw je een goede verstandhouding op, waardoor ik nu ook nog altijd met mijn vragen bij hen terecht kan.”

 

 

TEKST: Timothy Vermeir