Zitten en staan in het magazijn

0
1421

De opmars van de zit-sta-bureau

Luciano Montoye staat als medewerker logistieke ondersteuning bij Aquafin in het magazijn van de onderhoudsdienst in Oostende. Dat staan, dat mag je sinds deze zomer zelfs letterlijk nemen. Want Luciano beschikt sinds juli over een zit-sta-bureau.
Tekst: William Visterin

In het magazijn heeft Luciano een best intensieve job. Er arriveren allerlei wisselstukken en  machines voor de waterzuivering die er worden bewaard en hersteld. Hij is de eerste die je er treft voor vragen, ophalingen of afleveringen. “Dat betekende dat ik heel dikwijls vanuit een zittende positie moest rechtstaan, waardoor ik mijn onderrug onnodig belastte. En heel regelmatig werkte ik vanuit een staande en soms ook schuine positie, voorovergebogen aan mijn toetsenbord. Dat was helemaal geen goede houding, vertelden ze me”, aldus Luciano,  die al veertien jaar bij Aquafin werkt.

Luciano’s werkomgeving werd grondig onder handen genomen. “Eerst een analyse van mijn werkpost door een ergonome. Op basis daarvan kreeg ik, naast advies, ook een zit-sta-bureau, een aangepaste, hoge stoel en een voetensteun op dertig centimeter. Een extern bedrijf heeft alles opgemeten voor een perfecte houding.”

Het werk van Luciano verloopt nu helemaal anders. “80 procent van de tijd doe ik mijn werk rechtstaand. Ik voel ook wel dat het zo veel aangenamer is”, stelt hij. “Ik denk dat ik dagelijks nog 1 à 1,5 uur zit, omdat ik nogal wat administratie doe”, vertelt hij. “Ik ben heel tevreden over mijn nieuwe werkpost. “Ik had geen rugklachten, gelukkig niet. Maar ik voel dat het zo beter gaat. En ook: beter voorkomen dan genezen.”

Lees verder onder de foto
bureau

Extra:
Moet je voor elk werknemer een aangepast bureau voorzien?

“Sinds 1996 is er de welzijnswetgeving, die zeven welzijnsdomeinen omvat, waaronder ergonomie”, vertelt Raf D’haen die intern preventieadviseur is bij Aquafin. In de wetgeving is geen verplichting opgenomen om een zit-sta-bureau te voorzien. De Vlaamse Ergonomie Vereniging (VERV) heeft met haar praktijkrichtlijn ‘Kantoorinrichting’ die leemte ingevuld. Voor de VERV is een zit-sta-tafel de standaard.

In de praktijk legt elke organisatie zijn eigen klemtonen. “Vroeger moest je om de vijf jaar bij beeldschermwerkers een medisch beeldschermonderzoek laten uitvoeren. Die verplichting is weggevallen en vervangen door een risicoanalyse”, zegt Raf. “Wat we uitsparen aan kosten voor dat medisch onderzoek, hebben we geheroriënteerd naar ergonomische interventies. Wij hebben er bij Aquafin bijvoorbeeld voor gekozen om de ergonomierisico’s en aanverwante thema’s online te bevragen. Tegelijk bieden we ook opleidingen in ergonomie aan  en doen we aan individuele werkpostanalyses”, stelt D’haen. “In sommige gevallen, zoals bij Luciano, voorzien we aangepaste apparatuur. Ergonomie is vaak maatwerk.”

Raf D’haen geeft aan tevreden te zijn om te werken in een organisatie waar ergonomie hoog op de agenda staat. “Dit jaar komen er bijvoorbeeld honderd zit-sta-tafels bij. Dat tempo willen we de komende jaren aanhouden. Ergonomie draagt bij tot gezonde en gelukkige werknemers. En dat leidt dan weer tot een performantere organisatie.”

 

Tekst: William Visterin